Peter Blom (29-10-1981)

 

 

 

Geboren met een allesoverheersende desinteresse voor school, weet Blom al vroeg wat hij later worden wil: Striptekenaar. Op 10-jarige leeftijd verschijnt er echter een nieuwe passie in zijn leven: Drummen. Al snel worden alle vrije uren die voorheen werden weggetekend aan de keukentafel, ingewisseld voor het schaven aan drumtechniek. Al op jonge leeftijd toont Blom’s intense fanatisme zich voor alles waar hij zich op stort. Wanneer hij met zijn moeder en zijn broer 5 jaar later huis en stiefvader verlaat, wordt ook zijn drumstel ingeruild. Van het geld wordt een pc gekocht.

 

Op zijn zolderkamer begint Blom met hiphopbeats en drum'n'bass. Binnen korte tijd worden de eerste tracks opgenomen met wat later twee van Nederlands vaardigste tekst-dichters zullen blijken. In '99 wordt met rappers Sticks en Rico de groep Opgezwolle opgericht. De driehoek tussen de rappers en dj Delic, zoals Blom vanaf dan heet, blijkt een gouden combinatie. Met de komst van hun eerste cd ' Spuugdingen op de mic', ontkiemt er zich aan de horizon de belofte van een nieuw tijdperk voor de Nederlandse hiphop. Een toekomst waarbij het genre zich kan verheugen op een volwassen geluid van zowel raps als beats.

 

Het succes van Opgezwolle is overweldigend en 10 jaar lang wordt er opgetreden in uitverkochte zalen en op festivals. De rappers worden geroemd om hun humor, eerlijkheid en technisch vernuft en hun vermogen maatschappelijke thema's aan te snijden zonder te vervallen in pamflettisme. 

 

Blom wordt gezien als pionier in Nederland als het gaat om hiphop producties. Reden hiervan is het veelvuldig gebruik van live instrumenten en de uitgewerkte arrangementen. Ook is zijn geluid alom herkenbaar met zijn sinistere maar sfeervolle gelaagdheid en extreme aandacht voor detail. De groep wordt bedolven onder prijzen en awards.

 

Eind 2007 kondigt Blom aan uit de groep te stappen, zich te richten op de schilderkunst en te vertrekken op een wereldreis. Negen maanden duurt zijn tocht en in Zuid-Amerika, Azie en Rusland wordt er onophoudelijk getekend en geschilderd. Ook worden zijn eerste doeken weggehangen in Puerto Rico en Japan. De eerste exemplaren zijn daarvan inmiddels verkocht.

 

Terug in Nederland werkt Blom wederom als een monnik aan zijn techniek en is hij momenteel bezig om zich naast de schilderkunst weer te richten op zijn andere grote liefde, muziek.