Wat is een giclée?

Een giclée (spreek uit zjieklee) is een relatief nieuwe vorm van kunstwerkreproductie. De term giclée is afgeleid van het Franse werkwoord 'gicler', dat stralen of vernevelen betekent. De giclée maakte haar opmars in de jaren 80 en 90 en heeft inmiddels haar plaats veroverd tussen de meer traditionele grafiektechnieken zoals de ets, zeefdruk en steenlitho.

 

Proces

Voordat giclées kunnen worden geprint worden de originele schilderijen gefotografeerd op hoge resolutie. Hiervan wordt vervolgens een digitaal masterbestand gemaakt. De gicléeprint wordt vanuit dit masterbestand op canvas gedrukt. Gicléeprints voldoen aan zeer hoge eisen die door kunstenaar, musea en kunstverzamelaars aan reproducties worden gesteld. De kleurkwaliteit en verfijndheid van reproductie is zo hoog dat er in de Verenigde Staten diverse musea inmiddels met giclées exposeren in plaats van de originele kunstwerken.

 

Kwaliteit

Wanneer je een giclée bestelt, betekent dit dat je na ontvangst een uniek exemplaar in je bezit hebt uit een gelimiteerde oplage. Oplages zijn er van bijvoorbeeld 20 of 50 en zijn éénmalig. Er komt over een paar jaar dus geen nieuwe oplage met giclées van een schilderij waarvan nu een serie wordt gedrukt. Fotograferen en drukken wordt gedaan bij Re-Art in Almere. Re-Art beschikt over de Cruse Fine Art scanner, momenteel het beste digitalisatiesysteem op planeet aarde. Ter illustratie: Re-Art verzorgt met deze scanner ook de digitalisatie van de meesterwerken van het Rijksmuseum.


Een goedgedrukte gicléeprint is dus in geen geval te vergelijken met bijvoorbeeld canvas services die beschikbaar zijn bij de Hema of de Blokker. Niet dat er iets mis is met wat daar wordt gedaan, maar dit is een hele andere prijsklasse en de eisen voor kwaliteit en resultaat zijn compleet verschillend.


De reden waarom ik zo lang doorga over het kwaliteitsverhaal is omdat ik heb gemerkt dat mensen doorgaans niet zijn geïnformeerd over de ambacht en de aandacht die er wordt gestoken in de productie van een giclée, en dat het de moeite waard is om een gelimiteerde reproductie aan te schaffen. Een gicléeprint is een bijzondere manier om kunst in huis te halen, wanneer je (nog) geen geld opzij hebt om een origineel schilderij te betalen. De prints worden opgespannen geleverd zodat ze direct kunnen worden opgehangen.